כשרות המזון והדברה
בס”ד
המדור נכתב בעזרת השם על ידי לירן חרוש, מדביר מוסמך מס’ היתר 1961 בחברת “אמנון הדברת מזיקים”
כידוע שטח מפגעי המזיקים מתפרש באופן ניכר גם לנושא הכשרות .
יהודים המקפידים על כשרות המזון נזהרים ביותר מאכילת חרקים, המכונים בתורה “שרצים ורמשים”, מאמר זה עוסק במזיקים שהימצאם בסמוך למזון גורמת לבעיית כשרות וישנה אפשרות לטיפול תברואי למגר את המזיק, אמנם לא נעסוק בעומק דיני הלכות כשרות המזון. לצורך דיני כשרות ודיני תולעים במזון עיין – “שולחן ערוך” אורח חיים סימן פד’ / “בדיקת המזון כהלכה” לרב ויא שליט”א 3 חלקים / “תולעת שני” לרב שניאור זלמן רווח שליט”א 4 חלקים / ועוד אחרוני זמנינו.
מהי הדברה כשרה?
ידוע לכל אדם המקפיד על כשרות, שאכילת תולעת אחת או חרק אחד, חומרתו כאכילת 4-6 פעמים חזיר ומצד ההלכה אין משמעות אם החרק חי או מת והוא אסור בכל אופן, לכן יש לדאוג למניעתו לחלוטין ולא רק להשמדתו, זאת הסיבה ששומרי כשרות משקיעים כל כך הרבה מאמץ ומחשבה בבדיקת המזון, כמו למשל ניפוי קמח, ברירת קטניות, התנזרות מאכילת ירקות שלרוב נגועים כגון כרובית או ברוקולי וכדומה, וכל זאת על מנת לצרוך רק מזון נקי מנגיעות חרקים.
וכן החברות והמפעלים השונים משקיעים בכל שנה כסף רב וטכנולוגיה מתקדמת על מנת לספק ללקוחותיהם מזון נקי מחרקים ובכלל רמת סניטציה גבוהה
ביולוגיהחשוב לדעת את אופן מחזור החיים של החרקים בהם אנו נתקלים, כי על ידי כך נוכל לזהותם בקרבת המזון.
חרקים משתייכים ל- 2 קבוצות עיקריות:
1. “גלגול חסר” (hemimetabola ) .
2. “גלגול מלא” (holometabola )
1. “גלגול חסר” פירושו שהחרק עובר 3 מצבים בחייו
א. ביצה – הנקבה האמא מטילה ביצה או מקבץ ביצים.
ב. נימפה – מהביצה בוקע נימפה (הצאצא) כאשר הוא מהדורה מוקטנת של הוריו. הנימפה עוברת מספר התנשלויות וגדלה על להיותה “בוגר”
ג. בוגר – הגעת החרק לגודל המקסימלי ויכולתו להביא צאצאים.
דוגמא לחרק בעל “גלגול חסר” – תיקנים.
2. גלגול מלא פירושו שהחרק עובר 4 מצבים בחייו
א . ביצה – (כנ”ל ).
ב . זחל – מהביצה בוקע זחל הדומה בצורתו לתולעת (מסיבה זו קוראים לחרקים ולזחלים בלשון העם “תולעים “)
ג . גולם – אחר שהזחל מתנשל מספר פעמים הוא מתגלם
ד . בוגר – מהגולם בוקע החרק הבוגר שאינו גודל יותר ויכול להתרבות .
דוגמא לחרקים בעלי גלגול מלא – חיפושיות, עשים , זבובים .
מגזרים
חברות התברואה וההדברה שמספקות שירות ומענה לכל נושא הכשרות, נותנות שירות לציבור ב-2 מישורים עיקריים –
1. המגזר המסחרי כגון: מסעדות, מפעלים, מאפיות, חברות מזון, המגזר החקלאי, בריכות דגים וכדומה
2. המגזר הפרטי כגון: בתי-תמחוי, בתי-הארחה ואף שירות לעקרות בית
לרוב ישנו הבדל מהותי בין נגיעות החרקים וטיפולם במגזר המסחרי לבין נגיעות החרקים וטיפולם במגזר הפרטי,
למשל בתחנות קמח / מאפיות / חברות המשווקות דגנים וקטניות, אנו נתקלים לא מעט בנגיעות של חרקי מחסן
כגון מס’ סוגי חיפושיות- זרעית השעועית זרעית הסינית הזרעית המוכתמת חידקונית האורז נובר התבואה נובר הלחם חיפושית הקמח חיפושית הקמח הערמונית אורזית (חיפושית) משוננת חזה חיפושית הטבק
וכן מס’ סוגי עשים – עש הקמח ההודי עש המחסן הטרופי ועש התבואה
וכן עוד מס’ מזיקים – אקריות פסוקאים (כיני ספרים) תיקן אמריקאי תיקן גרמני מכרסמים זבובים נמלים ועוד
חרקים אלה מתחלקים ל- 4 קטגוריות 1. מזיקים עיקריים 2. מזיקים משניים 3. מזיקים מקריים 4. טפילים וטורפים
בהרבה פעמים כדי למגר מזיקים אלו שקיימים בתוך מחסן, בסילו, צובר, ממגורה אנו מבצעים איוד, שפירושו שחרור גז
לתוך מקום אחסון המוצר ולתוך המוצר.
במגזר החקלאי אנו נתקלים במזיקים כגון- כנימות (מספר סוגים) זבובי תסיסה חיפושית התסיסה תריפסים אקריות
זחלי עש ציקדות
וכן גם זחלי פרפרים כ- כחליל הרימון לבנין הכרוב לאפיגמה פרודניה
בבריכות דגים אנו נתקלים בטפילים כגון- לרניאה נמטודות עלוקות אניסקיס (נדיר) ארגולוס ארגזילוסאיכטיופטיריוס
יש לציין שמזיקים אלו יכולים להגיע ולהימצא כמובן גם כן במגזר הפרטי, אך לרוב הנגיעות והטיפול נעשים כאמור במגזר המסחרי.
מאידך במגזר הפרטי לרוב אנו מתמודדים עם כמות קטנה יותר של מזיקים כגון – תיקנים (גרמני / אמריקאי)
פסוקאים (כיני ספרים) אקריות נמלים זבובונים זבובי בשר וכדומה.
שמירה על תנאי כשרות נאותים תחת נגיעות של מזיקים מסוג אלו היא קשה מאוד,
מאחר שמחמת מדתם הקטנה לעיתים הם נחבאים בין חלקי המזון ואינם נראים, למשל התיקן הגרמני (שלאחרונה חדר אפילו לבתים פרטיים) אף על פי שהתיקן הבוגר הוא די גדול ובולט לעין (כ-1.5 – 2 ס”מ), מכל מקום הנימפות (צאצאי התיקן) הם די קטנים כ- 1.5 מילימטר ולכן קשה לזהותם.
וכן הפסוקאים (כיני ספרים) הם חרקים קטנים הנמצאים באזורים לחים וכן על הקירות (סיד) ולפעמים חודרים לאריזות מזון כגון קטניות, סוכר, לחם וכדומה.
עשה זאת בעצמך דרכים להפחתת אוכלוסיית חרקים במטבחים
לעיתים ישנם פתרונות ביתיים שיכולים להרחיק את המזיקי
ü כמובן ראשית על אחראי המטבח לשמור על רמת סניטציה גבוהה שמשמעותה:
1. פינוי אשפה יומי
2. ניקיון יסודי של משטחי העבודה משומן ושאריות מזון
3. שמירת שאריות מזון בכלים סגורים היטב / במקרר
4. שימוש במכשירי לוכדי מעופפים- קטלנים / חרקנים (עדיפות לחרקנים) באזורי המטבח
5. שמירה על נקיות מכשור המטבח – תנורים, טוסטרים, מיקרוגל, מקררים וכדומה
6. במידה ויש חיות מחמד – המזון שלהם ינתן בכלים המונעים פיזור ולכלוך.
7. היות והרבה פעמים התיקן הגרמני מגיע עם הסחורה ובתוך הקרטונים, יש להימנע מקבלת סחורות בקרטונים ובמידה ואין אפשרות, יש לפנות את הקרטונים אל מחוץ למבנה.
8. סדר וניקיון במזווים + הפרדת מזון ישן ממזון חדש
במטבח שסובלים מנגיעות נמוכה של נמלים היוצאים מחריצי השיש, ישנה אפשרות לרסס היטב בתכשיר בית. (לדוגמא כ- 900K) את איזור החריץ ותוכו, ולאחר מכן לסתום בחומר איטום חזק.
ü בבית שסובלים מנגיעות פסוקאים,
1. יש לייבש מקורות נזילת מים ולחות כמו מתחת לכיור, לאוורר את המקלחת ולייבש עובשים שהצטברו.
2. היות וחרקים אלה נמשכים לסיד, ישנה אפשרות של צביעת הבית בצבע שמן
3. שממית הבית ניזונה מפסוקאים ויכולה לאכול כ-200 חרקים ביממה!
ü במקום שסובלים מנגיעות של תיקן אמריקאי
1. יש לייבש מקורות מים (כנזילות)
2. איטום פתחים של מעבר צינורות חשמל ומים
במטבחים תעשייתיים מומלץ מאוד להיעזר בחברת הדברה באופן שוטף, היות שחברת ההדברה נותנת גם שירות למניעת מזיקים ולא רק פתרון לבעיה לאחר שהופיעו.
ועוד שלחברה מקצועית ישנם את הכלים, הידע והמכשור המקצועיים לתת מענה ברמה גבוהה ואיכותית יותר.
חלק ממקורות המידע למדור זה נלקחו מ: “בדיקת המזון כהלכה” לרב ויא שליט”א 3 חלקים /
“תולעת שני” לרב שניאור זלמן רווח שליט”א 4 חלקים
השם יצילנו מכל דבר איסור- אמן!